Quantcast
Channel: kyckling –Öhmans Mat & Vin
Viewing all 15 articles
Browse latest View live

Enklaste kycklingen i sherry

$
0
0

Denna kycklingrätt är lika god som den är enkel att laga till. Mycket must och smak. Med bara fem huvudingredienser bevisar detta recept att ”det enkla är det bästa”.

Stycka en kyckling eller ungtupp (eller köp delar). Bryn delarna i smör i en stor tjockbottnad gryta. Fräs samtidigt också 100 g fint strilat riktigt bacon. Slå på 2 dl olorososherry, 100 g/1 dl tomatpuré och 200 g små, fina skogschampinjoner som du klyftat och dra några rejäla tag med pepparkvarnen. Sänk värmen, lägg på locket och låt sjuda sakta i 45 minuter. Smaka eventuellt av med salt (beror på baconet) Servera med ris eller potatis.



Kycklinggratäng med yoghurt

$
0
0

Kycklinggratäng låter lite märkligt tycker jag. Men jag baserade denna rätt på ett recept med det namnet av Jamie Oliver. Det blev mycket bra med ett krämigt och smakrikt täcke, lite krispig yta och saftig kyckling som tagit smak av bacon och lök. Servera med en stor grönsallad med en dressing baserad saften från den överblivna citronen.

Sätt ugnen på 125° och släng in en skiva formfranska som får torka under tiden rätten förbereds. Smula brödskivan och blanda med en smulad färsk brödskiva och rejält med finriven parmesan. Ställ åt sidan.

Skiva 2-3 gula lökar ganska grovt och fräs i olivolja på medelhög värme så den mjuknar men inte tar färg. Ta upp löken ur stekpannan och lägg den i en ugnsform. Höj värmen och stek cirka 600 g kycklingbröst med skinnet kvar så att det får fin färg runt om men inte blir genomstekt. Skär i stora bitar och lägg ner med löken. Klipp ner ett paket bacon i stekpanna och bryn ordentligt. Häll baconet och fettet över kycklingen och löken och blanda runt. Skär upp fina tomater och sprid ut över det hela. Vispa ut 2 msk vetemjöl och 2 tsk spiskummin i 5 dl turkisk yoghurt, stänk på lite tabasco, skär ner 2-4 vitlökslyftor, salta, peppra och riv ner skalet av en citron och vispa sist ned 2 ägg. Häll blandningen i formen och sprid ut brödsmulet över det hela. Gratinera i 180° i ungefär 50 minuter.


Världens bästa kyckling?

$
0
0

Jag har precis upptäckt Pinterest och är helt uppslukad av alla recept som folk tipsar om. Det är nästan uteslutande amerikanska recept och det är på en gång otroligt intressant, aptit- och skrattretande. Det är inte ofta man sitter och garvar högt när man läser matbloggar.

Just det här receptet far runt som ett virus just nu och omdömena är galet positiva. Jag vet inte om jag skulle kalla det ”världens godaste” eller ”så god att det inte kan beskrivas” men med tanke på de få ingredienserna och enkla tillagningen är resultatet slående bra. Som av en händelse ganska snarlik i ingredienser som laxen härom dagen.

Vispa samman 0,5 dl lönnsirap, 1 dl dijonsenap, 1 msk sherryvinäger (eller annan vinäger) och 0,5 tsk rosmarin. Salta och peppra 500 g kycklinlårfiléer och lägg i en smörad form. Slå över senapssåsen och vänd kycklingen så att den helt täcks. Ställ in i ugn på 200°. Efter cirka 40 minuter är det hela klart.

Receptet dök först upp här men det är detta som snurrar runt på Pinterest.


Parmesankyckling

$
0
0

 

Det är helt rätt! Du läser bloggen som tilldelats ”Matbloggspriset Vin & Dryck 2012”. Men här är mat lika viktigt som dryck så idag handlar det om kyckling.

Den som följer min blogg vet att jag har en förkärlek för enkla recept. När jag läser amerikanska matbloggar får jag verkligen mitt lystmäte av den varan. Sällan komplicerade och oftast få ingredienser men med smaskigt resultat. Detta kycklingrecept är inget undantag även om jag modifierade det lite grand. Fett, smakrikt och läckert. Tyvärr delar sig såsen men det förlåter man för den goda smakens skull.

Smöra en ugnsfas form och lägg ner 500 g kycklinglårfilé eller kycklingbröst som du saltar lätt. Riv 40-50 g parmesanost (ca 1,5 dl) och rör ihop med 2,5 dl majonäs, 2 rivna vitlöksklyftor, rivet skal från en citron och rikligt med nymald svartpeppar. Klick ut blandningen över kycklingen så det täcker helt och riv slutligen över mer parmesan. Gratinera i ugn på 175° i 45 minuter. Servera med ris eller quinoa.


Chorizospäckat kycklingbröst

$
0
0

 

När jag ska ställa mig in hos Kära Hustrun så lagar jag till kycklingbröst. Eftersom detta är den tristaste delen på kycklingen så måste den piffas till. Ju mer desto bättre. Det här blev bättre.

Till tre kycklingbröst tar du cirka 25 g (stor som två tummar ungefär) het, torr chorizo, drar av skinnet och hackar smått. Riv lika mycket parmesan fint och blanda med korven till en torr pasta. Lägg bröstbitarna på skärbrädan och gör ett snitt horisontalt utmed hela biten.Fördela korv- och ostblandningen jämnt i fickorna du skurit. Svep in kycklingbrösten i tunna skivor serranoskinka. Stek hastigt på båda sidor i fett i het stekpanna så de får lite färg. Sänk temperaturen till knapp medelvärme, täck köttet med ett smörpapper och ställ en tung stekpanna ovanpå så kycklingen sakta bryns under press. Stek 6-7 minuter, vänd sedan och stek lika länge till under press igen. Servera med risotto, potatismos eller med gräddkokt blomkål.


Sydfransk kyckling à la Öhman

$
0
0

Sydfransk kyckling

Kycklingen i Frankrike liknar verkligen inte den vi hittar hemma i Sverige. Oavsett om man köper den färdiggrillad i snabbköpet eller en frigående lantkyckling direkt från spettet hos uppfödaren på torget så är den smakrikare och köttigare än våra bleka broilers. De kostar mera men det finns det förklaringar till. Idag köpte jag helt vanliga kycklinglår (den övre delen som vi får lårfilé av men som här är med ben och kallas haut cuisse – övre benet) på snabbköpet och de var också fantastiskt bra i grytan jag improviserade. Det blev en lättare variant av coq au vin med lokala ingredienser och passade bra i värmen. Mycket lyckat!

Blanda vetemjöl med lite salt och svartpeppar i en plastpåse. Lägg ner 8 stycken kycklinglårfiléer med skinn (och helst ben) och blanda runt. På medelhög värme fräser du 100 g finstrimlad bacon/kallrökt fläsksida gyllene. Ta upp fläsket och lägg åt sidan. I stekfettet smälter du ned en rejäl klick smör och steker kycklingbitarna på alla sidor så de får fin stekyta. När de är klara vänder du ned cirka 1 dl grovt hackad schalottenlök och 3 krossade vitlöksklyftor och låter fräsa med ett par minuter. Slå på cirka 2,5 dl torrt vitt vin och blanda ned 1 msk dijonsenap, 15 urkärnade svarta oliver, fläsket samt 1 tsk salt och massor med nymald svartpeppar. Koka upp och låt sjuda några minuter. Lägg på locket och låt sjuda minst 30 minuter.  Servera med pressad potatis, ris eller couscous.


Medeltida vitlökskyckling

$
0
0
Klicka här för bildspel

Det har varit rejäl torka på receptfronten, dels beror det på den stundande flytten samt mycket jobb och då blir det med naturnödvändighet vinfokus.

När jag i veckan var i London för en vinmässa kikade jag lite grand på tv de stunder jag var på hotellrummet. Utbudet bestod mest av game shows, husrenovering samt matlagningsprogram. När jag packade för hemfärd sneglade jag på en programserie som handlade om gammal engelsk mat och ett avsnitt som specifikt rörde vitlök. Detta recept nedskrivet på 1100-talet fångade mitt intresse och jag skrev snabbt ner ingredienserna. Mycket lättlagat och den enda justeringen var att jag blandade ner vitlöken i skyn istället för att servera dem som ett tillbehör.

Det här blev riktigt bra med saftig kyckling, sötkryddighet och en spännande skärpa och mjuk sötma från vitlöken.  Är beredd att omvärdera medeltiden om maten smakade så här. Jo, det ska vara fem hela vitlökar i receptet. Servera med ugnsbakade rotfrukter eller ännu hellre med ris eller mjölig kokt potatis alternative ett gott bröd för att fånga upp den fantastiska såsen. Gillar du vitlök och kyckling ska du också prova Carl Butlers fantastiska vitlökskyckling.

Lägg ned 0,5 g saffran i 2 dl vitt vin. Gnid in en hel tupp eller kyckling på cirka 1500 g med olivolja, 2 tsk salt och rikligt med grovmalen svartpeppar och lägg ned i en ugnsfast gryta. Skär toppen av 5 hela vitlökar så att samtliga klyftor är öppna och lägg ned i grytan. Skala och finhacka färsk ingefära (2 tummar stor) och strö över kycklingen tillsammans med 1 tsk malen kanel. Slå på vinet med saffranen. På med locket och in i ugnen på 175° i minst 90 minuter. Ta ut grytan, ta upp vitlöken och ställ in grytan i ugen igen. Låt vitlökarna svalna till du kan hantera dem. Tryck ut det nu krämiga innehålet i klyftorna.  Mosa samman till en smet om det behövs. Ta ut grytan igen, ta upp kycklingen och se till att all steksaft rinner tillbaka i grytan. Rör ned vitlöken i stekspadet. Smaka eventuellt av med salt. Tranchera kycklingen och servera med såsen.


Kyckling med kantarell och apelsin

$
0
0

kycklinggryta med kantarell och apelsin

Att kantarell passar ihop med rosmarin och apelsin visste jag sedan tidigare. Därför var det helt naturligt att göra någon slags variant på coq au vin på med den smaksättningen. Fungerade hur bra som helst och blev skönt höstigt med ett smörstinnt rotfruktsmos.

I en stor gjutjärnsgryta med lite smör fräser du ett paket bacon (Icas torrsaltade och alspånsrökta är jättebra och värt varenda krona) skuret ganska grovt tills det släpper en del fett. Släng i 2-3 hg klyftade champinjoner och en stor lök du hackat grovt. Fräs tills det hela tar lite färg. Ta upp allt och lägg åt sidan och släng i en klick smör. På ganska hög värme bryner du 1000-1500 g kycklinglår tills de får fin färg runt om. Häll tillbaka svamp, bacon och lök, 2-3 hg kantareller som du rivit i lite mindre bitar, det yttersta skalet av en apelsin och 2 tsk rosmarin. Värm på allt och pudra sedan 3 msk vetemjöl och vänd runt så allt blandas. Slå på drygt 1 dl juice från apelsinen, en halv flaska rött vin och 3 msk kycklingfond från flaska (eller 2 buljongtärningar). Låt allt få ett uppkok, lägg på locket och ställ in i ugn på 200° i minst två timmar. Ta ut grytan, rör i ett par matskedar tomatpuré, dra rejäla tag med pepparkvarnen och smaka eventuellt av med salt. Låt sjuda en stund utan lock.



Carl Butler: Dijonkyckling

$
0
0

dijonkyckling

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

I somras åt jag och Kära Hustrun en kycklingrätt i Beaune som var mycket god men med så mycket dijonsenap att det rensade bihålorna och håret i nacken stod rakt ut. Jag blev också häromdagen förvarnad av en läsare att just denna rätt skulle vara en höjdare. Att dessutom butlerrecept med få ingredienser brukar vara vinnare gjorde att förväntningarna var höga. Infriades förväntningarna? Se längst ned i den sedvanliga utvärderingen.

1 färsk kyckling
dijonsenap (cirka 3-4 msk)
2,5 dl crème fraiche

smör
salt
svartpeppar från kvarn

Klyv kycklingen, lägg halvorna i en smörad form, bred senapen över dem med en smörkniv och kör sedan in dem i ugnen på 200° i 15 minuter. Under tiden kokar du ihop crème fraichen något som du sedan klickar ett par skedar av över kycklingen innan du låter den fortsätta i ugnen ytterligare 25 minuter. Ta ut kycklingen och håll den varm. Vispa ur all formen med resten av crème fraichen och koka upp i en kastrull och smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Mycket god rätt som i all sin enkelhet levde upp till förväntningarna, särskilt smaskigt blev det senapskrispiga skinnet. Dock krävdes små justeringar; för det första så bör crème fraichen spädas med lite mjölk eller grädde för att fördela sig fint över kycklingen och för det andra så behövs extra senap i såsen när den vispas ihop. Jag bättrade ävenpå såsen med en skvätt vatten och lite kycklingfond från flaska. Nästa gång dubblerar jag även mängden crème fraiche  då det blev väldigt snålt med sås.

Här hittar du alla recept från båda Carl Butler-projekten.


Carl Butler: Kyckling i stark sås.

$
0
0

kyckling i stark sås

Ett recept i mitt projekt ”Carl Butlers Kokbok. Fortsättningen.”

Ett lite annorlunda recept från Carl Butler med inspiration från kinakrogen. Calle rekommenderade en wokpanna för tillagningen och låg därmed med sin kokbok från 1991 mitt i dåtidens trendfåra; 1990 utsågs nämligen wokpannan till årets julklapp.

1 pkt frysta kycklingbröst (Jag tog 400 g färska)
1 liten purjolök
1 liten grön paprika
1 liten röd paprika

200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 äggvita
1,5 msk maizena
0,5 dl torr sherry eller vitt vin

Usaima bjuder på syriansk kyckling

$
0
0

IMG_8514 (1)

”Vad skulle vi göra utan Usaima?” brukar vi säga här hemma. I över ett år har hon jobbat i Blå Huset. Allt gör hon. Städar, bakar, packar paket, står i kassan, skyltar upp, organiserar och framförallt håller hon ordning på undertecknad och Kära Hustrun. Dessutom har hon humor. En riktig pärla!

Flera gånger har hon tagit med mat och bjudit på. Enkla små syrianska rätter. Fräscha och rena i smaken och ofta med en dos citron. En särskild rätt har fastnat. Det var en kycklingrätt med potatis. Väldigt enkel och god. Väldigt butlersk. Calle skulle säkert uppskattat den och lagt den till sina recept. Jag bad att Usaima skulle visa hur man lagade rätten. Först idag blev det av. Hon gav mig den korta inköpslistan som jag tittade misstänksamt på. ”Resten har du hemma”. Handfast visade hon den enkla tillagningen. Doften i köket var underbar. Vad heter rätten frågade jag. ”Pata ma djaj plfrn”. Vad betyder det? ”Potatis med kyckling i ugn”.

Dela en hel kyckling i stora bitar. Lägg den i en stor gryta. Slå på kokande vatten så att det precis täcker. Släng i tio stycken kardemummakapslar, en kanelstång och två stycken limu omani. Inget salt. Jag frågade.  Koka upp och låt sjuda med locket på glänt i en halvtimme. Under tiden skivar du potatis i tjocka skivor och täcker botten på en ugnsfast form. Skär en gul lök, en till två tomater och en paprika likaledes grovt och lägg ovanpå potatisen. Smula över en hönsbuljongtärning, dra rejäla tag med svartpepparkvarnen och strö över lite sichuanpeppar. Salta. Ta upp kycklingen och lägg ovanpå grönsakerna. Salta. Häll över kokspadet (gott att koka ris eller pasta i säger Usaima) så att det knappt täcker potatisen. Skjuts in i ugnen på 250° i 30 minuter. Klart.


Fiskdoftande kyckling från Sichuan

$
0
0

IMG_3164Det var länge sedan jag köpte en kokbok, men när jag fick syn på Erik Videgårds sjukt snygga ”Facing Heaven- Välkommen till sichuanköket” så kunde jag inte hejda mig. Är helt såld på smakerna från Sichuan efter att jag introducerades till den fantastiska maten på restaurang Formosa.

Jag var så tokigt taggad att min första attack på recepten fick bli lite improviserat och bastardiserat då utbudet av kinesiska råvaror är något begränsat i lilla Borrby. Ska ta med mig en lång inköpslista nästa gång jag åker till Möllevången i Malmö.

Receptet utgår ifrån en kyckling som helst ska kokas enligt alla konstens regler, men eftersom jag redan var hungrig så köpte jag en förpackning färdiglagad och skivad kyckling sådan som är avsedd för sallader och mackor. Receptets kinesiska chilipasta (zao laijao) ersattes med sambal olek. Det enda jag saknade var ”chiliolja utan sediment” som jag helt uteslöt. Trots mina små avvikelser blev detta något så magiskt gott! Smakerna praktiskt taget exploderade i munnen och efterskalven känns fortfarande när jag skriver detta.  Trodde aldrig att ett så enkelt recept skulle kunna bli så magiskt. Det kan omöjligt bli bättre med hemkokt kyckling. Detta MÅSTE ni prova! Följ mitt fulrecept eller köp Eriks bok om ni vill laga originalreceptet.

Skär 1 röd paprika i små kuber och strimla den gröna delen av 4 salladslökar. Finhacka 2 vitlöksklyftor och en bit ingefära stor som en tumme. Blanda 6 msk ljus kinesisk soja och 2 msk chinkiangvinäger med 2 msk strösoker och rör till sockret löst sig. Blanda ner hacket samt 2 msk sambal olek och sist vänder du ner 200 g kokt kyckling. Servera rumsvarmt med kokt, varmt ris.

Oroa er inte för det där med ”fiskdoftande”, det är tydligen ett sätt att beskriva att kryddningen påminner om gamla tiders fiskrätter.

Röd thaisoppa med butternut

$
0
0

IMG_5431

Ytterligare ett recept av Jamie Oliver baserat på fem ingredienser. Men min vana trogen höll jag mig inte till instruktionerna – det blev ytterligare några ingredienser i grytan och jag improviserade ett tillbehör av pumpakärnorna som annars gått i matavfallet. Riktigt gott med bra hetta och en rätt som i princip lagade sig själv. Plocka resterna av kycklingen och blanda ner i grytan med det överblivna riset så har du en underbar lunch nästa dag.

Skär ner en butternutpumpa (behöver inte skalas) på drygt ett kilo i tärningar på 2-3 centimeter. Spara kärnorna. Lägg en hel kyckling i en stor gryta, häll över pumpan, en burk kokosmjölk, 100 g röd currypasta, 1 liter vatten och en hönsbuljongtärning. Låt koka upp, lägg på locket och låt sjuda knappt 90 minuter. Under tiden rensar du bort allt fruktkött från kärnorna och kokar dem därefter i 10 minuter i saltat vatten. Torka dem, blanda med lite olivolja och salt och rosta dem i 20 minuter på 160° i ugnen. Koka ris. När kycklingen är klar tar du upp den (försiktigt – den är mör så den ramlar isär) och ställer åt sidan. Mosa det mesta av pumpan med potatisstomp så soppan blir lite krämig. Tillsätt en burk vattenkastanjer (eller inte) och skuren salladslök. Smaksätt med ett par matskedar citronsaft och hackad koriander efter smak. Servera soppan med kycklingen vid sidan av, ris, skuren salladslök och pumpakärnor.

Harissakyckling

$
0
0

IMG_5578Ytterligare ett förvanskat/förbättrat recept från Jamie Oliver. Busenkelt och riktigt gott!

Börja med att dela en kyckling utmed ryggbenet och skär några djupa skåror i låren. I en stor ugnsform bryter/skär du ner 3 paprikor i olika färger, skala och klyfta 2-3 rödlökar och klyfta ner 8-10 små fina potatisar med skalen på. Klicka över 4 tsk harissa, ringla över några matskedar vardera av olivolja och rödvinsvinäger och strö över några rejäla nypor salt. Blanda runt ordentligt med händerna och fortsätt att massera in kycklingen med harissablandningen. Lägg kycklingen över grönsakerna med bröstet uppåt och skjutsa in i ugnen på 180° i ungefär en timme. Klart.

Gott med bröd, tomatsallad och en kall sås på grekisk yoghurt med mosad fetaost och lite citronsaft. En sval rosé eller ett lätt, mjukt rött vin och vi har perfektion,

NÄMEN!? Ett nytt recept!?

$
0
0

Det var längesedan det postades något nytt. Men ryktet om min och bloggens död är starkt överdriven. Har haft lite annat och tänka på och när man kommer ur rutinen är det ibland svårt att hitta tillbaka.

Idag hade jag en hel kyckling som skulle tillagas och jag hade inte mycket att tillgå i råvaror utöver den. Konsulterade bloggarkivet och hittade detta recept som passade vad jag hade hemma. Jag kanaliserade min inre Carl Butler och fick till en uppdaterad variant som andades det franska köket. Bilden blev hemsk men resultatet himmelskt. Barnsligt enkelt också.

Skär ner 2 gula lökar ett par hekto champinjoner och 4-6 krossade vitlöksklyftor grovt och lägg ner i en gjutjärnsgryta. Smeta in en hel kyckling med massor av rumsvarmt smör och lägg ovanpå löken och svampen. Slå över 2 dl vitt vin, strö över 2 tsk salt och 1 msk herbes de provence och dra generösa tag med med pepparkvarnen. På med locket och in i ugnen på 175° i två timmar. Ta upp kycklingen och stycka upp den. På godsakerna i grytan slår du på 1 dl grädde och 1 msk grov fransk senap och låt få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar och red av om du vill. Servera med kokta gröna linser, sallad och gröna oliver.


Viewing all 15 articles
Browse latest View live